Pexels photo 16459222

Tilbagebetaling af skatter for ubrugte billetter: hvad du måske ikke vidste

torsdag den 6. juli 2017

Hvis du har købt en flybillet og du bestemmer dig for at ikke flyve, eller du ikke når dit fly, har du ret til tilbagebetaling af skatter og afgifter. Men hvis du har booket din flybillet via et rejseselskab, kan du risikere at tilbagebetalingen går tabt.

I disse dage kan passagerer, der booker deres billetter god tid i forvejen, nyde ekstremt lave billetpriser hos lavprisflyselskaber som Norwegian Air, Ryanair og EasyJet. Mange hyppigt rejsende til faste destinationer booker faktisk X antal tur-retur billetter hvert år, når priserne er på sit minimum og derefter beslutter de siden hvilke billetter at bruge eller ikke - måske alle, måske nogle. Selvom lavprisflyselskaber ikke tilbyder nogen tilbagebetaling af ubrugte low-fare billetter, er det, alt i alt, en billigere mulighed end at vente og ende med at betale en meget højere billetpris på et senere tidspunkt. I mange tilfælde giver det dig fleksibiliteten ved at købe en flexi-billet, men til en meget lavere pris.

Det, du måske allerede vidste, er, at mens du ikke får en billet refusion, kan du kræve tilbage skatter og afgifter for dine ubrugte billetter. Det betyder, at det bliver endnu billigere at købe billige billetter på forhånd, selvom du ikke er sikker på, om du vil bruge dem alle. Lufthavns- og passagerafgifter betales kun af flyselskabet for de passagerer, de faktisk rejser. Skatterne er indarbejdet i den oprindelige billetpris, hvilket betyder, at hvis du ikke rejser, betaler ikke flyselskabet dette beløb til staten, og du kan kræve det tilbage!

Dette er normalt en ret simpel procedure. Der er ikke plads til tvivl om, hvorvidt du er berettiget eller ej, hvilket tit er tilfælde når passagerer kræver kompensation for en flyforsinkelse. Du gør blot papirarbejdet, og flyselskabet refunderer dig. Men vær forsigtig. Fordi det de fleste ikke ved, er det, at hvis du har booket din oprindelige og meget billige billet via et rejsebureau, vil skatterne blive refunderet til dem og ikke til dig direkte.

De vil overføre pengene til dig så, ikke? Det er her problemet opstår. Fordi rejsebureauer ofte opererer med høje ”administrative omkostninger”, er det meget sandsynligt at du vil  ende op med intet, efter at de har trukket sit gebyr. Det eneste, du har opnået var at overføre penge fra flyselskabets lomme til rejsebureauets lomme

Vores tips: Hvis du planlægger at bestille flere returrejser i løbet af et år for at øge din fleksibilitet til en lav pris, skal du sørge for at bestille billetter direkte via flyselskabernes sider og ikke gennem et rejsebureau. Selv om det kan synes ved første blik på de kan tilbyde en lidt bedre pris, så husk at du ofte ender med at skulle betale ekstra for kreditkort gebyrer og bagage muligheder - udover at miste muligheden for at få op til en tredjedel af din billetpris refunderet, hvis du beslutter dig for ikke at rejse eller går glip af din flyvning.

Vil du vide mere?

Læs om dine rettigheder som flypassager her eller find os på Facebook for at holde dig opdateret!