Lightning 659914 1920

Lynnedslag under en flyvning: er det farligt?

tirsdag den 29. august 2017

Det er ret almindeligt for fly at flyve gennem tordenvejr uden at nogen bemærker, at flyet bliver ramt. Flyvemaskiner er heldigvis bygget til at håndtere elektriske stød. Men at flyve gennem tordenvejr kan virke skummelt. Derfor vil vi hos Fly-Forsinket.dk gerne fortælle dig lidt mere om, hvad virkningerne af et lynnedslag er.

Hvad sker der under lynnedslag?

Fly er designet til at aflede lyn. Den første kontakt mellem fly og lynet vil være ved en ekstremitet: for eksempel vingespidsen eller næse. Strømmen vil rejse gennem flyets metalskrog og ud gennem et andet punkt - halen, for eksempel. Flyskroget er aluminium, hvilket er en meget god leder af elektricitet.

For det meste er der bare nogle høje lyde passagerer vil registrere, men i meget sjældne tilfælde kan lynet ramme en motor. Selv da er der virkelig ingen grund til panik, da flyet kan lande sikkert med en motor. Dette er blevet overvejet ved udformningen af ​​sådanne maskiner. Oftest vil passagerer ikke en gang lægge merke til at flyet er blevet ramt. Som regel efterlader lynnedslag heller ikke nogen fysiske spor.

Er det farligt?

Som nævnt ovenfor er et lynnedslag generelt ikke farlig. Udover turbulens og måske et brag, er der ikke meget, du vil lægge mærke til ombord. Lynet gennemtrænger ikke flyet, og det går heller ikke gennem flyets systemer. Derudover er fly udstyret med radarsystemer til at lokalisere tordenvejr; således at de kan afvige fra deres rute for at undgå tordenvejr helt og holdent. Hvis der er såkaldte cumulonimbus skyer i et område - stormskyer der er forbundet med tordenvejr og atmosfærisk ustabilitet - vil flyvekontrollen pålægge begrænsninger på flytrafikken og fly må ret og slet vente med at letter eller lande, eller de må omdirigeres til sikkert luftrum.

I sådanne tilfælde, er egentlig det værste der kan ske, at dit fly bliver forsinket eller aflyst, fordi det har været et lynnedslag på denne eller den foregående flyafgang. Hvis du sidder i et fly der bliver ramt, skal du føle dig helt tryg, på trods af de skræmmende lyde. Statistisk set bliver et fly ramt omkring én gang hvert andet år, men en flyvemaskine tåler så meget mere end de fleste tror.

Hvis dit fly bliver forsinket som et resultat af et lynnedslag eller tordenvejr, har flypassagerer ikke ret til økonomisk kompensation, som de på normalvis har, hvis de oplever en forsinkelse på mere end 3 timer. Ingen kan kontrollere vejret - ej heller flyselskaberne. Det anses derfor for at være en ekstraordinær omstændighed.

Når et fly er blevet ramt, skal det efter landing kontrolleres grundigt for skader, hvilket kan tage noget tid. Men i de fleste tilfælde godkendes flyet til yderligere flyvninger, efter det obligatoriske sikkerhedstjek.