Shutterstock 186964970

3 tip til at undgå at miste din ret til kompensation

tirsdag den 22. august 2017

I Europa er det en fælles lovgivning, der giver passagerer ret til erstatning, hvis deres fly er forsinket eller annulleret, eller hvis man uretmæssigt bliver nægtet ombordstigning. For forsinkede flyvninger skal der være mindst tre timers forsinkelse og ved aflyste flyvninger skal du ankomme til din endelige destination mindst to timer senere end planlagt.

Dog er flyselskaberne i enkelte tilfælde fritaget fra sin pligt til at udbetale kompensation; for eksempel i tilfælde af vejrforhold der gør det umuligt at flyve eller der forårsager at flyvekontrollen pålægger begrænsninger på lufttrafikken. Sådanne tilfælde kaldes “ekstraordinære omstændigheder”, og det betyder at der foreligger omstændigheder der er uden for flyselskabets magt og ansvar.

Hvis grunden til din forsinkelse eller aflysning ikke falder under ekstraordinære omstændigheder, kan kompensationen beløbe sig til € 250, -, € 400, - eller endda € 600, - pr. person. Ved bestemmelse af dette beløb overvejes afstanden fra afrejsepunkt til endelig bestemmelsessted i kilometer - ikke længden af forsinkelsen.

Fly-Forsinket.dk giver dig 3 gode råd, for hvad du ikke bør gøre, hvis dit fly er forsinket.

1. Undlad at give afkald på din forsinkede flyafgang for tidligt

Når din flyafgang er forsinket, føler man sig let magtesløs. Det er ofte ikke angivet, hvor længe forsinkelsen vil vare og ofte medfører denne usikkerhed både stress og hovedpine. Under alle omstændigheder anbefaler vi, at du venter et stykke tid, fordi hvis du beslutter dig for at afstå fra flyafgangen og bestille en anden flyvafgang, har du ikke længere ret til kompensation i henhold til den europæiske forordning. Dette betyder at du mister muligheden for at modtage kompensation eller refusion af det nye fly, der er reserveret. Hvis dit fly bliver forsinket med mere end 5 timer, vil du stadig være berettiget til kompensation og refundering af oprindelig flybillet.

2. Ikke accepter nogen tilbud før du ved hvad du har ret til

Desværre er mange passagerer ikke opmærksomme på deres rettigheder, og i så fald kan et tilbud fra flyselskabet virke som en generøs gestus. Men, vær obs på hvad du takker ja til. Hvis et flyselskabet tilbyder dig et kupon på € 100, - ved du nu, at dette beløb er mindre end minimum € 250 pr. person. Hvis du accepterer dette tilbud, vil du i mange tilfælde også have frasagt din ret til kompensation. Dette kan gøre det besværligt at kræve det resterende beløb efterfølgende.

3. Ikke være for sent på den!

I tilfælde hvor du selv finder ud af, at dit fly vil blive forsinket, skal du ikke beslutte dig for at komme til lufthavnen senere, medmindre du specifikt er blevet instrueret af flyselskabet til at gøre det. Du skal altid checke ind i tide: normalt mindst 45 minutter før din planlagte afgang. Hvis du ikke checkede ind i tide, kan flyselskabet med rette nægte dig kompensation.

Der har du nogle eksempler på, hvorår din ret til kompensation under EU's forordning kan falde bort, udover ekstraordinære omstændigheder.

Vil du vide mere om dine rettigheder som flypassager under EU's forordning, kan du gøre det her.

Er du stadig ikke sikker på, om du har ret til kompensation eller ej? Prøv vores Krav Beregner og se om du møder de mest fundamentale kriterier, samt se hvor meget kompensation du måske har ret til.