Self portrait auto iphone 80673

Højt Automatiserete Rejser: En selfie kan erstatte dit boardingkort

onsdag den 26. juli 2017

Tidligere i sommer annoncerede lavprisflyselskabet JetBlue, at de vil teste at erstatte boardingkort med et simpelt foto, gennem et samarbejde med US Customs and Border Protection (CBP) og SITA. Den højteknologiske løsning indebærer at bruge biometrisk ansigtsgenkendelsesteknologi til at matche en persons identitet med deres billet.

Smil til kamera!

Når man går ombord på flyet, skal man simpelthen smile til et kamera. Billedet der bliver taget tjekkes mod en database og bliver matchet imod visum-, pas- eller indvandrings billeder. Samtidig verificeres flyve detaljerne. Processen tager cirka 5 sekunder under det aktuelle pilotprojektet og tiden forventes at blive yderligere reduceret, eftersom programmet bliver yderligere optimeret.

Generelt bliver lufthavne og fly rejser en stadig mere automatiseret proces. Tænk lidt over det: det er ikke så længe siden, at du var nødt til at tjekke ind og sende din bagage manuelt ved check-in tælleren, du måtte vise dit papir boarding pas til vagten ved sikkerhedskontrollen og igen, da du gik ombord på flyet.

Nu tilbyder mange lufthavne og flyselskaber i kombination helt automatiserede processer til dette: check ind på din telefon, inden du ankommer til lufthavnen, brug det automatiske bagage drop for at sende dig bagage, scan dit elektroniske boardingkort i sikkerhedskontrollen og scan det igen, under ombordstigning. Minimal mennesklig kontakt og kommunikation er nødvendigt for at komme fra en by til en anden, fra et land til et andet.

Hvor vil det ende?

"Endgamet er at, du ved, om nogle år, vil du kunne gå gennem lufthavnen, bare ved at bruge dit ansigt," siger Sean Farrell, fra SITA. "Hvis du har baggage at sende, kan du bruge selvbetjeningssystemet, bare ved at have dit billede taget og matchet. Du går så til sikkerhetskontrollen, det samme her. Og så går du til gaten, og igen skal du kun bruge din biometri."

Nogle amerikanere er dog bekymrede. Kade Crockford, direktør for Technology for Liberty Programmet ved ACLU i Massachusetts, påpeger, at brug af ansigtsgenkendelse og biometriske databaser er et kraftfuldt verktøy for politisk og statslig kontrol. Der kan måske være plads til kritik fra et fortrolighed og privatlivs perspektiv. Gennem sådanne programmer vil den amerikanske regering indsamle biometri ikke kun fra amerikanske borgere, men fra borgere fra hele verden.

Fly-Forsinket.dk er nysgerrige efter at se, hvad fremtiden holder for højt automatiserede rejser. Hvis teknologien lykkes i at gøre boarding processen mere effektiv, kan den måske også bidrage til at forhindre forsinkelser.

Skepsis er sundt, men vi må indrømme, at vi er fascineret af muligheden for at gøre flyrejser endnu mere bekvemme og nemme ved blot at smile til kameraet!