Shutterstock 264209426

Billige flybilletter? Bestil dem via Malaysia!

tirsdag den 13. juni 2017

Malaysia er nummer 1 i Flight Price Index  2017; en oversigt over gennemsnittlige billetpriser i 80 lande. Danmark kommer ind som nummer 66 ud på listen med en dollarpris per kilomter på 24,05. Nederland og Belgien er de dyreste lande at flyve til og fra med henholdsvis plads 78 og 80 på listen, i følge indekset.

Kiwi.com, et online rejsebureau, står bag prisflysindekset: en rangering over gennemsnitsprisen for flyvninger  i 80 forskellige lande. Med dette kan rejsende finde ud af, hvor de får mest ud af deres budget, og hvor de kan få god værdi for deres rejse penge. Det billigste land at flyve til, i og fra er Malaysia!

Over en million flyvninger er blevet analyseret for at komme frem til indekset, der viser pris per 100 km flyvning for kategorierne lavpris og ful service. For begge disse kategorier beregnes prisen for både langdistance og korte flyvninger.

Hvad påvirker billet priserne?

Priserne på flybilletter, og tilbud og efterspørgsel, påvirkes af en række faktorer. Prisfastsættelsesmodellerne flyselskaberne burger er avancerede og  inkorporerer et stort antal inputfaktorer og usikkerheder. Blandt andet påvirkes billetpriser af følgende faktorer, forklarer Kiwi’s CEO Oliver Dlouhý:

  • Ændringer i priser på brændstoff, som igen afhænger af oliepriser

  • Socialpolitiske ændringer, så som Brexit

  • Valutasvingninger

  • Vejerforhold

  • Konkurrence mellem flyselskaber

For eksempel, dersom prisen på brændstof øger, vil flyselskaberne på lang sigt kalkulerer en højere omkostning for at operere en flyvning. Dette skal dækkes op af billetprisen, som derfor vil stige. Ændringer I relative valuta kurser, så som en styrket dollar mod pund vil drive flere rejsende fra USA til Storbritannien fordi en dollar er værd flere britiske pund. Dermed bliver det billigere for amerikanere at feriere I Storbritannien end før. Med flere rejsende vil billetpriserne stige. Socialpolitiske ustabilitet vil på samme måde forhindre mange turister i at rejse til disse områder;  for eksempel rejser færre turister til Egypten og Tyrken på grund af øget politisk spænding og ustabilitet midtøsten regionen.

Flybilletpriser kan også variere med nationale skatter og afgifter. Høje afgifter i Danmark og Nederland en af grundene til at billetpriser på general basis er højere I disse land end I andre land.

Hvor får du mest for dine penge?

Sammenlagt over alle 4 kategorier tilbyder Malaysia de billigste flyvninger, med en gennemsnittlig pris på $4,18 per 100km. Videre tager Bulgarien og Indien henholdsvis plads 2 og 3. Danmark ender op som nummer 66 på listen, bag ud bade Norge (plads 51) og Sverige (nummer 9).  Indekset afslører dårlige nyheder for dem, der allerede har bestilt deres langdistanceflyvninger gennem Amsterdam, Schiphol. Holland ender op som nummer 78 op listen med en gennemsnittspris på $54,51 per 100 km.

Fra og i Sverige er det blevet billigere at flyve siden forrige år. Dette betyder at det kan belønne sig for rejsende at flyve fra Malmø lufthavn i stedet for Kastrup. Det kan også I nogle tilfælde betale sig at bestille en billet via Stockholm Arlanda,  vis man skal rejse langt, heller end at rejse direkte fra København.